sobota 23. září 2017

Olympos

Původně byly na ostrově čtyři vesnice na pobřeží. Bylo tu bezpečno a tak lidé žili poblíž moře s dostatkem ryb a jiných jedlých potvor. Jenže pak ostrov vyplenili Arabští nájezdníci a zbytek obyvatel se ukryl do hor. Založili vesnici Olympos schovanou za hřebenem hor. Malé domečky, nalepené jeden na druhý. Původně jen nenápadně kamenné. Až dnešní doba městečko znápadněla bílými a bílomodrými nátěry. A taky sem celkem nedávno zavedla silnici. Takže po staletí separované etnikum se dostalo do centra (naštěstí zatím jen mírného) turistického ruchu. I jejich dětem zrušili místní horskou školu a vozí je denně autobusem do hlavního města.

Taverničky, kde staré babky před očima turistů připravují místní zhusta vegetariánské pokrmy, krámky s lákadly, kde pózují babky v krojích, co mluví překvapivě dobře anglicky.

Ochutnáváme výrobky místní pekárny a jdeme ulovit keš na kraji vesnice v jednom z místních přečetných větrných mlýnů. Je jich tu na hřebeni skalního masivu spoustu a to jich prý bývalo kdysi ještě víc. Vkládá se otázka, jak to bylo s tím schováváním před piráty a dobyvateli. Když schovali domy a na odiv širému světu vystrčili oplachtěná kola svých větrných mlýnů.